כאשר ילד בריא נחשף לגורמים אלרגניים, לא קורה דבר. לעומת זאת – כאשר ילד הסובל מאלרגיה נחשף, משוחררים בגופו חומרים הגורמים לתופעות שונות – גרד, פריחה, נזלת שקופה, עיטושים, גרד ואודם בעיניים, קוצר נשימה ועוד. התופעות האלרגיות העיקריות הן : atopic dermatitis ( 'אסטמה של העור'), נזלת אלרגית, אסטמה ואלרגיה למזון.
הטיפול ברפואה הקונוונציונאלית כולל שימוש רב בתרופות, שלחלקן תופעות לוואי העלולות להשפיע על בריאותו של הילד, לעיתים לאורך שנים.
כאשר סימני האלרגיה הם קשים או אפילו מסכני חיים אין מנוס משימוש בתרופות, אך במקביל לכך ובין ההתקפים כדאי להיעזר בפתרונות שיפחיתו את הצורך בתרופות.
הרפואה הסינית הינה כלי רב עוצמה לטיפול באלרגיות. היא יעילה מאד בהפחתת סימני התקף האלרגיה, אך עיקר חשיבותה של הרפואה הסינית ביכולתה לטפל בשורש הנטייה לאלרגיה ולהביא לסיום המחלה.
בראיה הסינית, מבטאת האלרגיה חוסר איזון או חולשה של מערכת או מספר מערכות בגוף. חיזוק ואיזון מערכות אלו יביא לצמצום משך ועוצמת ההתקפים ולהארכת פרק הזמן שביניהם, עד להיעלמותם.
מה ניתן לעשות כדי למנוע את התפתחות האלרגיה?
הנטייה לפתח אלרגיה היא משפחתית, אך מחקרים מראים כי חשיפה לגורמים שונים מגבירה הסיכון למחלה, בפרט בשנים הראשונות.
כדאי להקפיד על מספר כללים:
- להימנע מחשיפת הילד לעשן סיגריות, זיהום אוויר, פריחות, עובש.
- הנקה מלאה עד גיל 6 חודשים – מחקרים מראים כי הנקה עד גיל זה מפחיתה הסיכויים לפתח אלרגיה.
- בתינוק עם סיכון לאלרגיה, צריכה האם המניקה להימנע ממזונות אלרגניים, שכן מרכיבים מתוכם עלולים לעבור לחלב (מפורטים בהמשך).
- אין להתחיל מזון מוצק בתינוק לפני גיל 6 חודשים. מחקרים מראים קשר ברור בין מתן מזון מוצק בגיל צעיר יותר להופעת אלרגיות.
- בהצגת מזונות מוצקים יש להתקדם בהדרגה ולהציג מזון חדש אחת למספר ימים. יש לדחות הצגה של מזונות להם ידועה רגישות במשפחה או כאלו הידועים כאלרגנים, כמו – בוטנים, חלב בקר ומוצריו, ביצים, פירות הדר, פירות טרופיים, בננות, תותי שדה, דבש, מוצרי סויה, מוצרי חיטה ודגים. בשנים הראשונות רצוי להימנע ממוצרים המכילים חומרי טעם וצבע מלאכותיים או חומרים משמרים.
בנוסף, בילד שכבר פיתח אלרגיה יש להימנע או להפחית שימוש במזונות הבאים:
בוטנים ומוצרים המכילים בוטנים, מוצרי חלב בקר, מוצרי סויה, פירות הדר (בפרט תפוזים), פירות טרופיים , בננות, ממתקים וכמובן מוצרים המכילים חומרי טעם וצבע מלאכותיים או חומרים משמרים.
הכותבת הינה רופאה קונוונציונלית בהשכלתה, מומחית ברפואה סינית לילדים ולתינוקות. בטיפול בילדים משלבת ד"ר שטופמן בין הגישה הרפואית הקונוונציונאלית לבין הרפואה הסינית המסורתית.