רפואה משלימה

דלקות אזניים בילדים

כיצד מטפלים בדלקות באוזן התיכונה על פי הרפואה הסינית ומה אתם יכולים לעשות בבית בשביל להקל על התסמינים
דלקת אוזניים (דלקת באוזן התיכונה – acute otitis media) מהווה אחת המחלות השכיחות ביותר בילדים. מחקרים מראים כי 80% מהילדים חולים בדלקת אוזניים אחת לפחות, עד לגיל 3.

מהי דלקת באוזן התיכונה?

האוזן התיכונה מהווה חלל סגור הנמצא מאחורי עור התוף. חלל זה מנוקז אל הלוע באמצעות תעלה ששמה תעלת אוסטכיוס. תעלה זו עלולה להיסתם בשל הפרשות מהלוע ומהאף (ליחה) או בשל בצקת מקומית. כאשר נסתמת התעלה מצטבר נוזל בחלל האוזן התיכונה ומופיע זיהום.

במקרים רבים הזיהום בתחילתו הוא ויראלי אך בהמשך מתווספים חיידקים היוצרים זיהום משני. הקליניקה האופיינית היא ילד עם 'שפעת' המפתח חום, כאבי אוזניים ולעיתים גם ירידה בשמיעה או יציאות רכות. האבחנה נעשית באמצעות אוטוסקופ, המאפשר לראות את עור התוף. הטיפול הקונוונציונאלי כולל מתן אנטיביוטיקה דרך הפה וטיפות אוזניים לכאבים. התגובה טובה בדרך כלל, עם שיפור במצב הילד תוך 24-48 שעות.

למרות יעילות האנטיביוטיקה בפתרון הדלקת החריפה, מפתחים ילדים רבים דלקות אוזניים חוזרות. למצבים אלו מציעה הרפואה הקונוונציונאלית שימוש רציף באנטיביוטיקה מניעתית או ניתוח בו מחדירים לעור התוף צינוריות המנקזות את החלל ('כפתורים'). ההשפעה של שיטות טיפול אלו על הילד היא קשה, אם בשל אופן הטיפול (כירורגיה) ואם בשל ההשלכות המערכתיות על הגוף (השימוש הממושך באנטיביוטיקה). לעיתים אין ברירה ויש צורך להשתמש בשיטות אלו, אך רצוי למצות כל דרך אחרת לפני כן.

הרפואה הסינית מהווה כלי יעיל מאד בטיפול בדלקות אוזניים חריפות ובמניעת דלקות אוזניים חוזרות. לפי התפיסה הסינית, הסיבה להופעת דלקת אוזניים בילד מסוים נעוצה בחוסר איזון של מערכות שונות בגוף הילד. הטיפול מורכב משני שלבים- טיפול והקלה בדלקת אוזניים חריפה ואיזון אנרגטי כללי המונע הישנות הדלקת.

הטיפול כולל שילוב של מספר שיטות – דיקור סיני (שימוש של מחט אחת עד שתיים בטיפול), צמחי מרפא הניתנים בסירופ, טיפות אוזניים טבעיות, המלצות תזונתיות ועיסויים.
השילוב של מספר שיטות טיפול, וההתייחסות לגורמים העמוקים להופעת דלקות האוזניים בילד, כל אלו תורמים לאחוזי הריפוי הגבוהים, הנעים סביב 80%.

מה אפשר לעשות בבית, כאשר עולה חשש קל לדלקת אוזניים?

  •  לחמם מעט שמן זית עם פיסה קטנה של שום או בצל, לטבול בו פתיליה קטנה מצמר גפן ולשים באוזן. יש לוודא שהשמן אינו חם מדי. ניתן לחזור על פעולה זו 4 פעמים ביום. אין להשתמש בשיטה זו באם קיימת הפרשת מוגלה מהאוזן.
  • הפחית ככל הניתן מזונות המייצרים ליחה בגוף – מוצרי חלב בקר, מוצרים המכילים בטנים, פירות הדר, בננות, ממתקים.
  • שימוש בתרסיס מי מלח לאף, 4-6 פעמים ביום

הכותבת הינה רופאה קונוונציונלית בהשכלתה, מומחית ברפואה סינית לילדים ולתינוקות. בטיפול בילדים משלבת ד"ר שטופמן בין הגישה הרפואית הקונוונציונאלית לבין הרפואה הסינית המסורתית.

שתפו:
פילאטיס

ליצירת קשר ומידע נוסף, השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

התקשר צור קשר

ליצירת קשר ומידע נוסף, השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

שמים וארץ